Door Abe Benedictus op 10 maart 2014

PvdA Gulpen-Wittem ondersteunt starters en startende ondernemers

De PvdA Gulpen-Wittem heeft een flink aantal actiepunten in het verkiezingsprogramma opgenomen die tot meer werkgelegenheid en economische groei in de gemeente moeten leiden. Eén van die actiepunten is: “Ondersteun starters en startende ondernemers”. Vooral ook jong talent. We willen meer jongeren de kans geven zich in Gulpen-Wittem te vestigen, in een reguliere baan of als startende ondernemer. Dat is ook goed als tegenwicht tegen de vergrijzing. Hoe denkt de PvdA dit programmapunt de komende vier jaar uit te werken en in daden om te zetten?

Een goede start: het project traineeship
In juni 2013 heeft de gemeenteraad een bedrag van € 30.000 vrijgemaakt om de positie van hoger opgeleide starters op de arbeidsmarkt te verbeteren door ze een traineeship of startersbeurs aan te bieden bij de gemeente zelf, zodat ze daar werkervaring op kunnen doen. De gemeente wil voor dit project ook samenwerking zoeken met de gemeente Vaals en het bedrijfsleven in beide gemeenten. Omdat het een bescheiden bedrag is, zoekt de gemeente naar cofinanciers van dit project, dat in het eerste kwartaal van 2014 moet starten. Het project traineeship is een mooi begin. De PvdA denkt mee, niet alleen in dit waardevolle initiatief, ook in nog te initiëren projecten voor andere starters op de arbeidsmarkt.

Trek jong talent aan: hoe pakt Venlo het aan?
Een mooi voorbeeld is Kickstart, een initiatief om kennisintensieve, hoogopgeleide startende ondernemers te interesseren om zich in de regio Venlo te vestigen. Kickstart is opgericht door de gemeente Venlo, Provincie Limburg, NV Industriebank LIOF en Rabobank Venlo. De startende ondernemers krijgen hulp met bijvoorbeeld financiering, aanvragen van subsidies, netwerken, huisvesting en nog veel meer. Kickstart is nodig omdat de regio Venlo te weinig natuurlijke aanwas van hoogopgeleide starters heeft, een probleem waarmee de gemeente Gulpen-Wittem ook te maken heeft.

Wie kunnen ondersteunen?
Velen staan klaar om starters te helpen bij de eerste schreden op het ondernemerspad. Bijvoorbeeld:

  1. StartersCentrum Zuid-Limburg, mede gesubsidieerd door Gulpen-Wittem, ondersteunt starters in allerlei vorm: seminars, trainingen, adviesgesprekken, e.a. Meestal gratis.
  2. United Brains Limburg is een samenwerkingsverband van kennisinstellingen: Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Arcus College en Leeuwenborgh, e.a.  Studenten van deze instellingen zetten zich – in de vorm van een studeeropdracht, praktijkonderzoek of stageopdracht – in voor bedrijven die een kennisvraag hebben. Bijvoorbeeld een marktonderzoek, een marketingplan. Gratis.
  3. Het Innoveerpunt van de KvK ondersteunt ondernemingen bij innovatie o.a. door ze informeren over onder meer relevante regelingen, kennisinstellingen en intermediairs die u verder kunnen helpen. Kosteloos.
  4. Het samenwerkingsverband Charlemagne Grensregio, het Grensinfopunt Aachen-Eurode en Eurochambers helpen alle burgers en bedrijven uit de euregio Maas-Rijn die grensoverschrijdend (willen) werken: dus ook de studenten uit Aken.
  5. Starters kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) die starters en zzp-ers in financiële problemen een tijdelijke uitkering biedt. De werkcoach van het UWV kan werkzoekenden met een WW-uitkering helpen om met behoud van de uitkering te starten. Ze kunnen een starterscrediet krijgen van maximaal € 34.816, – (per 1 januari 2013) aan bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende lening.

De PvdA pleit ervoor om van goede voorbeelden als die van Venlo te leren en om van het aanbod van helpers optimaal gebruik te maken. De gemeente, Pentasz en UWV kunnen samen met de hierboven genoemde platforms in een voorlichtingscampagne ruchtbaarheid geven aan de steun die ze samen willen bieden aan startende ondernemingen. Zoveel hoeft het niet te kosten om starters te werven en dat ene duwtje in de rug te geven.