Door Hein Dautzenberg op 7 februari 2014

Wie was Willem Vliegen?

Willlem Vliegen was een van de grote voormannen van de sociaal democraten in Nederland. Hij werd geboren op 20 november 1862 in Gulpen, op de Steenweg 15. Dit is de huidige Rijksweg.

Willem Vliegen werkte als typograaf bij drukkerij Alberts in Gulpen. Op 19-jarige leeftijd trok hij de wereld in. In drukkerijen waar hij werkzaam was, kwam hij o.a. de sociaal democratische literatuur tegen die hij uitvoerig bestudeerde. Mede op die manier ontwikkelde hij zijn intellectueel denkvermogen. Willem Vliegen heeft veel publicaties op zijn naam staan, zoals de door hem geschreven Socialistische Gids, een baken voor de socialistische beweging in die tijd.

Willem Vliegen heeft voor de sociaal democratie vele belangrijke functies bekleed, o.a. lid Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal, Wethouder in Amsterdam en lid van de gemeenteraad in Den Haag. In Gulpen en op diverse andere plaatsen in Nederland zijn straten naar Willem Vliegen genoemd. Jaarlijks reikt de Partij van de Arbeid afdeling Maastricht tijdens de 1 mei-viering de Willem Vliegen-penning uit aan een persoon, vereniging of een groep mensen die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie van de medemens. Je kunt (met een wat chauvinistische bril) beweren dat Gulpen niet alleen een bron is waar een goed glas bier uit voortkomt, Gulpen is ook een bron voor de sociaal-democratie.

Als Willem Vliegen in deze tijd zou leven dan zou hij nu in aanmerking moeten kunnen komen voor de Uitstralingsprijs van de gemeente Gulpen. Hij is de wijde wereld ingetrokken (in die tijd was Luik en Amsterdam de wijde wereld). In zijn publicaties is hij Gulpen regelmatig blijven vermelden. Om deze belangrijke Gulpenaar te gedenken is de PvdA Gulpen-Wittem de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen gestart onder het straatnaambord van Willem Vliegen in het centrum van de gemeente.

Willem Vliegenpenning

Willem Vliegenstraat