Door Abe Benedictus op 7 februari 2014

Zet in op Social Return en werkervaringsprojecten

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering gaat stijgen, mede doordat veel werklozen na de (verkorte) WW-periode bijstand zullen aanvragen. Met de Participatiewet in aantocht (invoerdatum 2015) zal een groter beroep op werkervaringsplaatsen worden gedaan. Wij pleiten in ons verkiezingsprogramma voor een actieve rol van de gemeente en Pentasz bij het zoeken naar banen en creëren van leerwerkplekken en werkervaringsplaatsen. Bij Pentasz vindt al een omslag plaats van uitkeringsadministratie naar re-integratie, arbeidsbemiddeling en jobhunting. Tot over de grens! Dat zijn goede ontwikkelingen. Werk gaat voor een uitkering. De PvdA wil meewerken om bestaande projecten te versterken en nieuwe te bedenken. Een goed voorbeeld van een werkend project is Social Return. Wat kan dat voor Gulpen-Wittem betekenen?

Wat is Social Return?
Via het re-integratieproject Social Return krijgen mensen de kans om mee te werken en een vak te leren. Het wordt uitgevoerd door Maastricht, samen met de Pentasz-gemeenten. Hoe? Het werkt zo. Wanneer een bedrijf een (bouw)opdracht vanaf € 50.000,- uitvoert voor de gemeente Maastricht, dan is het bedrijf verplicht om een aantal werkzoekenden en leerlingen mee te laten werken aan de opdracht. Doorgaans gaat het om een bedrag gelijk aan 5% van de aanbesteding. Werkzoekenden of beroepsleerlingen uit de gemeenten Maastricht, Valkenburg, Margraten, Eijsden, Vaals, Meerssen en Gulpen krijgen zo de kans om (betaalde) werkervaring op te doen en uiteindelijk door te stromen naar een vaste baan.

De gemeente benadert werkzoekenden, zorgt voor goede contacten met het bedrijfsleven en zoekt naar aansluitingsmogelijkheden met het (beroeps)onderwijs. Social Return is een samenwerking van de gemeenten, Pentasz, UWV, MTB en het ROC Leeuwenborgh. De laatste zorgt voor een mbo-diploma, als dat haalbaar is. Via Social Return zijn inmiddels zo’n 200 personen in verschillende projecten aan het werk: stages of leerwerkplekken in de bouw, de groenvoorziening, de thuiszorg, de schoonmaak, de catering of de administratie. Van de 200 personen heeft ruim de helft een arbeidscontract van anderhalf jaar.

A2 school en @work-projecten
Een bekend project van Social Return is de A2school. Begin februari 2010 tekenden de wethouder en het consortium Avenue2 (Balast Nedam en Structon) een convenant. Daarin stond dat Social Return gedurende de bouw jaarlijks 75 leerwerkplekken per jaar mag invullen en plaatsen in de A2 School. Het gaat dan om onder meer het vak van ijzervlechter, betontimmerman, stratenmaker, grondwerker, bouwvakhulp, verkeersregelaar, schoonmaker en beveiligingsmedewerker. Andere voorbeelden van Social Return-projecten zijn de @work projecten. Metal@work en DEschoonmaker@work2 zijn projecten waarin de deelnemer binnen 6 maanden praktijkgericht wordt opgeleid voor een toekomst in de metaal- of schoonmaakbranche met een baangarantie van 12 maanden. Beveiliger@Work biedt de mogelijkheid 12 maanden te leren en werken met baangarantie! Stores@Work is een kans om een baan in de detailhandel te verdienen. Na een korte leer/werkperiode gaat de deelnemer voor minimaal een jaar aan de slag bij een van de deelnemende winkels in de binnenstad van Maastricht. Ook deze re-integratietrajecten zijn alle bedoeld voor mensen met een WW-uitkering of een uitkering van gemeente Maastricht of de Pentasz-gemeenten.

Stuur bij aanbestedingen boven de € 50.000 op Social Return
De PvdA pleit in het verkiezingsprogramma voor sturing op duurzaamheid. Dat kan door middel van EMVI: Economisch Meest Voordelige Inschrijving. De inkoopnota van de gemeenten Gulpen-Wittem, Valkenburg en Vaals (2010) hanteert EMVI al: “Indien mogelijk zullen de gemeenten Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg aan de Geul altijd kiezen voor de economisch meest voordelige aanbieding. In dit geval formuleert men naast ‘prijs’ aanvullende gunningscriteria, zoals kwaliteit, milieuvriendelijkheid, levertijd, maar bijvoorbeeld ook op het beheer en onderhoud”.

De PvdA wil dat de Heuvellandgemeenten als aanvullend gunningscriterium ook sturen op de bijdrage aan Social Return als het om aanbestedingen gaat van meer dan € 50.000,-. Op deze wijze draagt de gemeente Gulpen-Wittem, liever: dragen de Heuvellandgemeenten eraan bij, dat er meer leerwerkplekken en werkervaringsplekken beschikbaar komen en werkzoekenden een nieuwe kans krijgen.

Hein Dauzenberg, Abe Benedictus